Sunday, February 10, 2013

Saint Valentine's Day - Part I


SAINT VALENTINE’ S DAY
 
 What to eat 
 
 
New York
 
 
San Francisco
 
 
 

This year for Saint Valentine's day, I decided to organize a dinner party for some friends: couples and singles …maybe a good occasion for finding one's valentine J
Quest’ anno per il giorno di  San Valentino, ho deciso di organizzare una cena per alcuni amici: coppie e non….forse una buona occasione per trovare il loro Valentino o Valentina J

MENU

Of course, I decided for an aphrodisiac menu. Do you know the name aphrodisiac comes from Aphrodite, the Goddess of Love? In fact there is a strong relationship between food and sex, Isabelle Allende knows it very well, if you did not read it “Aphrodite” is a book you definitely should.
Coming back to our dinner:
Say yes to: Oysters, strawberries, chocolate, especially the dark kind, chili pepper, ginger (use the fresh one, not in powder), basil, nutmeg, avocado, almonds, vanilla

Say no to:  beer, pasta, carbohydrates, asparagus, in general you should not eat what  is difficult to digest.
 
Naturalmente, ho deciso per un menu afrodisiaco. Sapete che il termine afrodisiaco proviene da Afrodite, Dea dell’amore?
Non a caso c’e’ una forte relazione tra cibo e sesso, Isabelle Allende lo sa molto bene, se non avete ancora letto “ Afrodita” ,dovreste farlo.
Tornando alla nostra cena:
Dite si a : ostriche, fragole, cioccolato, specialmente quello fondente, pepperoncino, zenzero (usate quello fresco, non in polvere), basilica, noce moscata, avocado, mandorle, vaniglia.
Dite no a: birra, pasta, carboidrati, asparagi, in genere non dovreste mangiare tutto quello difficile da digerire.   

 






STARTERS/ANTIPASTI
Bruschetta with apples and bacon (or speck)
Bruschetta con mele e speck (o bacon) 
   Bruschetta with ricotta, fennel and oranges (for my vegetarian friends)
Bruschetta con ricotta, finocchi e arance  (per i miei amici vegeteriani)
Shrimp and Avocado Salad (or ready to eat shrimp cocktail with a spicy sauce)
Scampi con insalata di avocado (o comprate al supermarcato cocktail di scampi freschi accompagnati da salsina piccante , pronti per essere mangiati subito)
 FIRST PLATE/ PRIMO
Risotto with rose petals
Risotto con petali di rosa
or
Risotto with shrimp and zucchini
Risotto con scampi e zucchine

The rose petals are a decoration only!

I petali di rosa sono una decorazione, quindi non li mangiate!
 
SECOND PLATE AND SIDES/ SECONDO E CONTORNI 
Scallops with zucchini
Capesante con zucchine
or
oppure
Boiled Lobster
 Arragosta bollita
or
oppure
Beef Carpaccio  with arugula and Grana cheese
Carpaccio di manzo con arucola e Grana 
Vegetable Giardiniera (potatoes, carrots, zucchini and parsley)
Giardiniera Vegetariana (patate, carote, zucchien e prezzemolo)
Good meal for my vegetarian friends and at the same time a perfect side for everybody
Ottimo piatto per i miei amici vegetariani e allo stesso tempo un perfetto contorno per tutti quanti
Beef Carpaccio at Chicago's RPM/Carpaccio di manzo a RPM Chicago
 
 

 
DESSERT
Chocolate Mousse
Mousse di cioccolato
or

Strawberries
 
 
 







 
Recipe of the day : Bruschetta with apples and bacon
Ricetta del giorno: Bruschetta con mele e bacon
  •  Preheat the oven (400F) and bake some bread ( use bruschetta bread, if you want to be healthier use whole bread)
Riscaldare il forno (200) e cuocere il pane( usate pane da bruschetta, usate pane integrale se volete un  piatto piu' sano) 


  • Slice 1-2 green apples  






 

 

Tagliare 1-2 mele verdi a fettine
     
  • Melt 2 tablespoons of butter and fry the bacon  or the speck 
  • Sciogliere 2 cucchiani di burro e friggere il bacon o lo speck





 


 
  •    In the same butter fry the slice apples for 3 minutes 
  •   Nello stesso burro friggerele fettine di mela per 3 minuti
  •  Put in the warm bread bacon, apples, black pepper and…Buon Appetito
  • Mettere nel pane caldo il bacon, le mele, il pepe nero e...Buon Appetito 
 


 
 PonRizan asks how did it go? Couldn't have been anything but super success, no?


 






 






 

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